green salad with walnuts
Συνταγές

Σαλάτα με αχλάδια, μπλε τυρί (Roquefort) και καρύδια

Δόση ενέργειας, ένα πλήρες γεύμα ή απλά ένα υγιεινό διάλειμμα;

Μία ευφάνταστη, χορταστική και εντυπωσιακή πράσινη σαλάτα με ροκφόρ, αχλάδι και καρύδια με τα καλύτερα και πιο εύγευστα υλικά για όλους τους καλοφαγάδες!

Πλούσια, πρωτότυπη, πολύχρωμη, ενισχυμένη για όλα τα γούστα. μια χούφτα από μαρούλι με όμορφα τοποθετημένα τυριά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, μυρωδικά και άλλες νοστιμιές δημιουργούν την «σύνθετη σαλάτα».

Η σαλάτα που κάνει τη διαφορά!

Πολύ ξεχωριστή και νόστιμη σαλάτα με απλά και αγαπημένα υλικά. Είναι ιδανική για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα, αλλά και για κάθε τραπέζι καθημερινό ή γιορτινό. Δροσερή και ιδιαίτερα αρωματική.

Είναι μια διατροφική ανάγκη, τόσο για ένα δρομέα, όσο και για κάποιον που ασχολείται με το Fitness γενικότερα.

Κρύβει πραγματικά αρώματα και εκλεπτυσμένες γεύσεις που σε ταξιδεύουν σε άλλες εικόνες και παραδόσεις. Παιχνιδίζει στον ουρανίσκο και πλημμυρίζει φρεσκάδα και νοστιμιά.

Είναι καμωμένη από διαλεχτά υλικά της ελληνικής γης, με αυθεντική γεύση και σας στέλνει πιο ψηλά κι απ’ τον ουρανό! 

Είναι φτιαγμένη με απλά σαλατικά, ροκφόρ, αχλάδι, καρύδια και είναι έξοχα αρτυμένη με το ιδιαίτερο αυτό υλικό που δίνει μια ξεχωριστή νότα. Απόλυτα ισορροπημένη σαλάτα, ιδανική για καλοκαίρι.

Πλούσιο σε διατροφική αξία φαγητό, ενώ η υγιεινή σκηνή της Ελλάδας δεν υστερεί σε τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού!

Είναι προτιμότερο στο break να φάμε μία σαλάτα που θα περιέχει όλα εκείνα που χρειαζόμαστε (ενέργεια, θρεπτικά στοιχεία, μέταλλα κλπ) για να χορτάσουμε, αντί να αναλωθούμε σε κάποιο «βαρύ» φαγητό που θα μας δυσκολέψει και θα μας βαρύνει μέχρι να φύγουμε από τη δουλειά.

Συστατικά

  • Roquefort
    Ο βασιλιάς των blue cheeses! παράγεται από το γάλα των ντόπιων προβάτων και παλαιώνει στις διάσημες σπηλιές της περιοχής Roquefort-sur-Solzon.
  • Μαρούλι
    Το τραγανό, φρέσκο μαρούλι αυτό το ταπεινό λαχανικό το ανέστησε ένας Καίσαρας! Η επιστροφή στο παλιό μαρούλι μοιάζει με την επιστροφή στις βασικές αξίες: είναι ανθεκτικό, σταθερό και πλήρες.
  • Αχλάδι
    Ο Όμηρος το ανέφερε ως «δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες αχλαδιών στον κόσμο, οι οποίες ταξινομούνται ευρέως με βάση τον τόπο προέλευσής τους ως ασιατικά αχλάδια και ευρωπαϊκά αχλάδια.
  • Καρύδια
    Ο βασιλιάς των ξηρών καρπών είναι χωρίς αμφιβολία τα καρύδια με τη βαθιά, γεμάτη γεύση τους. Το σχήμα του καρπού θυμίζει τον εγκέφαλο του ανθρώπου τροφοδοτώντας έτσι τη λαϊκή φαντασία να δημιουργεί ένα σωρό αυθαίρετους, αλλά γοητευτικούς μύθους.

Όλο και περισσότερος κόσμος αποκτά ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

Οι σαλάτες μάς ενυδατώνουν, αποτελούν πρώτης τάξεως πηγή βιταμινών, περιέχουν φυτικές ίνες και αν τις συνοδεύσουμε με ένα παξιμάδι είναι ένα γεύμα που μας χορταίνει δίνοντας πληρότητα στο στομάχι με λίγες θερμίδες. 

Η ιστορία της Σαλάτας

Οι Ρωμαίοι και οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ανάμεικτα χόρτα με σάλτσα. Το 1966 το βιβλίο Acetaria: A Riscourse of Sallets και συγκεκριμένα ο John Evelyn προσπάθησε με μεγάλη επιτυχία να ενθαρρύνει τους συνάδελφους του να φάνε σαλάτα με φρέσκα χόρτα.

Πλέον από την Ευρώπη και την Αμερική προς την Κίνα και την Ιαπωνία και την Αυστραλία οι Σαλάτες πωλούνται στα εστιατόρια, στα super market και σε αλυσίδες γρήγορου φαγητού. Όταν ήταν παιδί, η διάσημη μαγείρισσα Julia Child έτρωγε στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του ’20 και είχε δοκιμάσει πολλές φορές τη σαλάτα από τα χέρια του ίδιου του Cardini.

Περίπου 50 χρόνια αργότερα επικοινώνησε με την κόρη του, Rosa Cardini, και πήρε την αυθεντική συνταγή για να τη βάλει στο βιβλίο της.

Η αυθεντική σαλάτα δεν τρωγόταν με πιρούνι, αλλά με τα χέρια. Χρησιμοποιούσε ολόκληρο το μαρούλι κι έβαζε όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο. Έτσι, ο καθένας έπαιρνε ένα φύλλο με τα χέρια του και το έτρωγε.

Η σαλάτα στην Ελλάδα

Αν γυρίσουμε το χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω θα θυμηθούμε το οικογενειακό τραπέζι στρωμένο με όλα τα καλούδια και στη μέση ένα μεγάλο μπολ γεμάτο πρασινάδες από τα χέρια της μαμάς.

Περνώντας τα χρόνια, η σαλάτα έγινε το αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων μας και οι χιλιάδες παραλλαγές μας έκαναν να μετατρέψουμε τη σαλάτα από ένα συνοδευτικό στο ίδιο μας το φαγητό.

Η σαλάτα ήταν ανέκαθεν εκείνο το πιάτο που ολοκληρώνει το γεύμα. Και τις περισσότερες φορές είναι το ίδιο το γεύμα, μια και μία σωστή σαλάτα μπορεί να καλύψει στο έπακρο τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου.

Όπως είδαμε και στην ιστορία οι Έλληνες είχανε στο τραπέζι τους από την αρχαιότητα Σαλάτες. Ήμαστε τυχεροί, διότι με τόσα φρέσκα υλικά που καλλιεργούνται στη χώρα μας φτιάχνουμε πολλές Σαλάτες!